ПРОДОВЖЕНО МОРАТОРІЙ НА ПРОДАЖ ЗЕМЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ.

7 грудня 2017 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення зміни до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України", відповідно до якого продовжується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але в будь-якому випадку до 1 січня 2019 року. Як і раніше, забороняється купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).

Також під забороною внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств. Винятками є передача у спадщину, обмін земельної ділянки на іншу земельну ділянку, вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб та зміна цільового призначення земельних ділянок з метою їх надання інвесторам - учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами. Будь-які угоди, укладені під час дії мораторію, є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

Варто зазначити, що мораторій бере свій початок ще до прийняття нинішнього Земельного кодексу України. Вперше він був запроваджений Законом України "Про угоди щодо відчуження земельної частки (паю)"; у січні 2001 році, а потім продовжений у новому Земельному кодексі України в жовтні 2001 року.

Якщо Вам необхідно більше інформації, будь ласка, звертайтесь до нас електронною поштою на: office@ostinlaw.com

logo