ЯКІ ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ВЛАСНОСТІ УЧАСНИКІВ РИНКУ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ВСТАНОВИТЬ НАЦІОНАЛЬНИМ БАНКОМ УКРАЇНИ В 2021?

 

У зв'язку з реалізацією проекту "СПЛІТ" Національний Банк України (далі – "НБУ") почав активну роботу з оновлення нормативно – правових актів, які регулюють діяльність небанківських фінансових установ та юридичних осіб, які не мають статусу небанківських фінансових установ, проте мають право надавати окремі фінансові послуги (далі – "Надавачі фінансових послуг"). За час своєї діяльності Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг не прийняла нормативно-правового акту, який встановлює вимоги до структури власності Надавачів фінансових послуг. З метою подолання цієї прогалини 25 вересня 2020 року НБУ оприлюднив проект "Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг" (далі – "Положення"), який наразі перебуває на громадському обговоренні.

 

Положення передбачатиме вимоги до структури власності всіх Надавачів фінансових послуг, окрім банків і кредитних спілок (пункт 1 проекту Положення).

 

Новелою Положення є те, що воно поширюватиме свою дію на юридичних осіб, що не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги. До них зокрема відносяться юридичні особи, які мають ліцензію на надання послуг фінансового лізингу (далі – "Лізингові компанії"). Нагадаємо, що наразі законодавчі вимоги щодо структури власності Лізингових компаній відсутні повністю, а набуття істотної участі в Лізингових компаніях не потребує погодження НБУ.

 

Положення встановлюватиме 5 критеріїв, одночасна наявність яких свідчитиме про прозору структуру власності Надавача фінансових послуг. Так, відповідно до пункту 26 Положення структура власності Надавача фінансових послуг є прозорою, якщо одночасно виконуються такі вимоги:

  1. Відомості про структуру власності Надавача фінансових послуг дають змогу визначити:
  • усіх осіб, які мають пряму та/або опосередковану істотну участь у Надавачі фінансових послуг або можливість значного або вирішального впливу на управління та/або діяльність Надавача фінансових послуг;
  • усіх ключових учасників усіх юридичних осіб у ланцюгу володіння корпоративними правами Надавача фінансових послуг;
  • характер взаємозв'язків між Надавачем фінансових послуг та/або особами, зазначеними вище;
  1. Документи про структуру власності надавача фінансових послуг відповідають вимогам Положення;
  2. Набуття/збільшення істотної участі в Надавачі фінансових послуг погоджено всіма особами, які володіють такою істотною участю в порядку, установленому законодавством України;
  3. У структурі власності Надавача фінансових послуг відсутні прямі та/або опосередковані власники істотної участі, які є податковими резидентами або громадянами держави-агресора;
  4. У структурі власності Надавача фінансових послуг відсутні особи, яким відповідно до законодавства їхнього постійного місця проживання або громадянства, заборонено володіти корпоративними правами надавача фінансових послуг та/або здійснювати значний або вирішальний вплив на діяльність Надавача фінансових послуг.

 

Положення також встановлюватиме критерії, наявність яких свідчить про непрозорість структури власності Надавача фінансових послуг. Так, відповідно до пункту 27 Положення структура власності Надавача фінансових послуг є непрозорою, якщо:

  1. Вона не відповідає вищезазначеним критеріям прозорості;
  2. У ній наявна трастова конструкція, і при цьому інформація про всіх осіб, які мають в ній юридичне право власності та бенефіціарне право власності не була розкрита повністю або частково, або була недостовірною;
  3. Вона є циклічною;
  4. Документи про структуру власності містять недостовірну інформацію.

 

Важко не погодитися з тим, що НБУ почав впроваджувати ряд жорстких заходів спрямованих на оздоровлення ринку небанківських фінансових послуг. Одним з таких заходів є розроблення Положення, яке вже незабаром набуде чинності. Ми вважаємо, що за аналогією з 2014 роком, коли НБУ почав активно виводити з ринку неплатоспроможні банки та банки з непрозорою структурою власності, поточні дії НБУ як нового регулятора Надавачів фінансових послуг вже в недалекій перспективі покажуть позитивні результати у вигляді впорядкування відносин на ринку небанківських фінансових послуг та покращення макроекономічної ситуації в Україні.

 

Автор: Владислав Завада, юрист OSTIN Law Firm.

logo