ДУМКА ЕКСПЕРТА: БЛОКЧЕЙН, ICO ТА РОЗУМНІ КОНТРАКТИ.

Євгеній Порада, керуючий партнер OSTIN Law Firmi, в якості експерта взяв участь у дискусії журналу Український юрист на тему "Legal tech: технологізація юридичного бізнесу".

"Станом на сьогодні у нас в роботі є два клієнтські проекти з ICO та один клієнтський проект у сфері майнингу. Сфера дуже специфічна, цікава і на даний момент перспективна. За останніми даними сукупна вартість інвестицій у ICO проекти всього світу за 1-й квартал 2018 року склала $ 5,8 млрд. Для порівняння - шляхом IPO у всьому світі за цей же період (1-й квартал 2018 року) було зібрано $ 42,8 млрд.

Звичайно сукупна вартість ICO проектів нижча за IPO проекти, але ігнорувати цей напрямок не є розумним, враховуючи його питому вагу у світі загалом та в Україні зокрема. Поточне регулювання ICO у більшості країн є примітивним або взагалі відсутнє, що значно нівелює роль юристів у таких проектах (якщо порівнювати з тими ж проектами IPO). Але я вірю, що це тимчасове явище – найближчим часом регулятори країн "візьмуться" за цю сферу (як це вже має місце у США, Сінгапурі, Австралії, Швейцарії, Білорусії, Гібралтарі та Кайманових Островах), а отже для юристів побільшає роботи.

Зараз багато говорять, що штучний інтелект, боти, смарт-контракти тощо найближчим часом зроблять революцію у юридичній професії або навіть взагалі її знищать. Я з цим не згоден. Юридична професія досить консервативна, її сучасний вигляд (суд, адвокати, нотаріуси, консультанти) сформувався ще сотні років тому і зазнавав змін лише у деталях. Більше того, чим складнішими і багатогранними ставали відносини між людьми у сім’ї, соціумі, країні, світі, тим більше виникало нових напрямків юридичної професії. Думаю, що розвиток IT сфери матиме такий самий вплив на нашу професію".

Автор: Євгеній Порада, керуючий партнер  OSTIN Law Firm

Джерело: журнал "Український юрист", http://jurist.ua/?article/1520

logo